Regen

Regen is neerslag die in vloeibare vorm de grond bereikt. Regen wordt eerst als waterdruppels of ijskristallen in de wolk gevormd.
Deze groeien aan en worden groot genoeg om onder invloed van de zwaartekracht uit de wolk te vallen, waarbij de ijskristallen op weg naar beneden smelten (hogere temperatuur).
Neerslag van regendruppels die een diameter hebben die kleiner zijn dan 0,5 mm en dicht naast elkaar vallen noemen we motregen. Deze valt langzaam naar beneden.
De druppels van gewone regen hebben  een diameter van 0,5 mm tot 5 mm. Nog grotere druppels zullen als gevolg van de luchtweerstand weer uiteen gespat worden.
Regen kan ook onderscheiden worden in aanhoudende en onderbroken neerslag . Een bui duurt in het algemeen korter dan een uur.
Buien  onderscheiden zich van aanhoudende regen of sneeuw door grotere wisselingen in neerslagintensiteit.
Uit een bui zal in het algemeen minder gelijkmatig en vaak harder regenen  of sneeuwen dan uit een gesloten wolkendek.
Een bui, waarin het zo hard regent dat binnen 5  minuten 10 mm of meer valt wordt door het KNMI een wolkbreuk genoemd. Ook  als in een uur tijd meer 25 mm regen valt wordt  het  een wolkbreuk genoemd. Tijdens zo’n bui kan het zicht minder dan 200 meter worden.